انبار هوشمند و مزایای آن برای کسبوکار شما
آنچه در این مقاله میخوانید
انبار هوشمند و مزایای آن برای کسبوکار شما
پیشرفت فنآوری سالها است که به کمک مدیران بنگاههای اقتصادی آمده و با خودکارسازی فرایندهای بخشهای مختلف، موجب افزایش بهرهوری آنها میشود. سامانه انبارداری از جمله سامانههای بسیار مهم در یک سازمان است که در سالهای اخیر، پیشرفت فنآورانه زیادی داشته است. فرایندهای مربوط به عملیات انبارداری در کسبوکارهای مختلف شاید در نگاه اول ساده به نظر برسند ولی اگر کمی برای بهینهسازی این فرایندها زمان صرف شود، موجب تغییرات بسیار مؤثری در سامانه مدیریت زنجیره تأمین خواهند شد.
در این مقاله به لزوم وجود سامانه انبارداری هوشمند، معرفی این سامانه و مزایای آن پرداخته شده است. تلاش ما بر این است که در مقالات بعدی اجزای سامانه انبارداری هوشمند را معرفی کرده و چگونگی پیادهسازی این سامانه در سازمان شما را مورد بحث قرار دهیم.
مشکلات انبارداری سنتی
در انبارداری سنتی، همه کارها به صورت کاغذی انجام شده و به همین دلیل بروزرسانی تغییرات در وضعیت کالاها بسیار سخت و زمانبر است. در نتیجه اطلاعاتی که از وضعیت انبار به صورت لحظهای در دسترس است چندان قابل اعتماد نیست و وجود مغایرت میان انبار فیزیکی و سیستمی، اجتنابناپذیر است. علاوه بر آن، با وجود تعداد نیروی انسانی زیادی که در طول انجام فرایندها وجود دارد، امکان بروز اشتباه نیز بسیار زیاد است. به طور کلی عملیات ورود و خروج کالا از انبار زمانبر بوده و به خاطر کاغذبازیهای زیاد میان تعداد زیادی نیروی انسانی، هزینه زیادی نیز برای سازمان در بر خواهد داشت.
امنیت انبار نیز از جمله دیگر مواردی است که در حالت سنتی تضمین چندانی برای آن وجود نداشت ولی در انبارداری هوشمند، تمامی فرایندها به همراه جزییات مربوط به آنها و همچنین زمان دقیق وقوع هرکدام، در سامانه ثبت شده و قابل ردیابی است.
در برخی موارد که کالاهای موجود در انبار از دسته خوراکیها یا اقلام فاسدشدنی است، مشکلات چندین برابر خواهد بود. اگر اطلاعات بهروز از تاریخ انقضای این کالاها در سامانه ثبت نشده باشد و در تاریخ موردنظر نیز، یادآوری لازم برای این موارد صورت نگیرد، سازمان کالاهای بسیاری را از دست خواهد داد و زیان مالی بزرگی را نیز تجربه خواهد کرد. در صورتی که در سامانههای انبارداری هوشمند، تمامی این موارد تعریف و رعایت شده است.
مشکلاتی که میان نیروهای انسانی مربوط به سامانه انبارداری سنتی با دیگر بخشها پیش میآید نیز از جمله موارد دیگری است که موجب ناکارآمدی آن خواهد شد. وجود مغایرت در گزارشات و اطلاعات دریافتی از سیستمها میتواند موجب مشاجره میان مدیران بخشهای انبارداری و حسابداری شود. از طرف دیگر فشار کاری بسیار زیاد در عملیات انبارداری، موجب استرس میان نیروی انسانی شده و بهرهوری آنها را کاهش میدهد.
انبار هوشمند چیست؟
انبار هوشمند به زبان ساده همان خودکارسازی اجزای مختلف عملیات انبارداری شما است. انبارهای هوشمند همان مکانهای جمعآوری و نگهداری هستند که مواد خام و کالاهای ساخته شده در آنها ذخیره میشود ولی برای تکمیل فرایندهای مربوط به آنها به جای نیروی انسانی از انواع ماشینها و رایانه ها استفاده میشود.
این فرایندها شامل شناسایی و دریافت سفارشها، شمارش، ذخیرهسازی و به خاطر سپردن مکان هر محصول و همچنین ارسال سفارشها به مکان صحیح میشود. لازم به ذکر است که موفقترین انبارهای هوشمند تقریباً کل عملیات و سفر کالا را از عرضهکننده تا مشتری به صورت کاملاً مکانیزه با خطاهای بسیار ناچیز انجام میدهند.
اجازه دهید با یک تعریف کوتاه، تفاوتهای دو سامانه انبارداری سنتی و هوشمند را بررسی کنیم:
اگر وارد یک انبار سنتی شوید، معمولا تعداد کارگران زیادی را میبینید که با یک لیست کاغذی در دست خود میان قفسهها در حرکتاند تا محصولات موردنظر را پیدا کنند. در تمام این مدت یک چرخ دستی به همراه دارند تا محصولات را در آن قرار داده و پس از انتخاب همه محصولات از قفسهها، باید آنها را به قسمت حملونقل تحویل دهند.
در انبارهای هوشمند، شما به جای نیروی انسانی، تعداد زیادی ماشین و ربات خواهید دید. در این نوع انبارها، سفارشها به صورت خودکار دریافت شده و موجودی آنها توسط سامانه تأیید میشود. سپس لیستهای نهایی به رباتهایی که کار همان چرخها را انجام میدهند تحویل داده می شود. این ربات ها محصولات را از بین قفسهها انتخاب کرده و درون سبد خود قرار میدهند. آنها در مرحله آخر این محصولات را به کارگران بخش حملونقل تحویل میدهند.
سامانه انبارداری هوشمند چیست؟
با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره شد، سامانه انبار هوشمند را میتوان نتیجه به هم پیوستن فناوریهای مختلف انبارداری و کار کردن آنها با یکدیگر دانست. این فرایندها به طور کلی یک اکوسیستم فنآورانه را تشکیل میدهند که در طی آن کالاها دریافت، شناسایی، دستهبندی، سازماندهی و به طور خودکار به سامانه حملونقل تحویل داده میشوند. بهترین نوع پیادهسازی سامانه انبارداری هوشمند در یک سازمان، خودکارسازی کل عملیات از تأمینکنندگان تا مشتریان است که در این روش ما با کمترین میزان خطا روبرو خواهیم بود.
سامانه انبارداری هوشمند دارای اجزای مختلف نرمافزاری و سختافزاری است که در مقالات بعدی به تفصیل به آن پرداخته میشود.
مزایای هوشمندسازی سامانه انبارداری
فنآوری همچون قطاری سریعالسیر رو به جلو در حرکت است. اگر در هر زمینهای با این قطار همراه نشوید، با ضررهای جبرانناپذیری روبرو خواهید شد. اگرچه افراد و سازمانها در ابتدا در مقابل هر تغییری به خصوص هوشمندسازی مقاومت میکنند ولی خودکارسازی فرایندها در تمامی حوزهها، همواره مزایای بسیار زیادی برای ما دارد. همین موضوع میتواند موجب تشویق افراد و سازمانها به پذیرش این تغییرات شود. در ادامه به بخشی از مزایای هوشمندسازی سامانه انبارداری اشاره میکنیم:- رفع مغایرتهای سامانه انبار فیزیکی و سیستمی
- کاهش نیروی انسانی در بخش انبار و به دنبال آن کاهش هزینههای ماهانه
- افزایش دقت در ثبت و بروزرسانی اطلاعات و کاهش خطاهای انسانی
- دسترسی لحظهای و دقیق به اطلاعات سامانه انبار
- اطلاعات صحیح و دقیق از موجودی کالاها
- افزایش سرعت پردازش اطلاعات و شمارش محصولات
- خودکارسازی ورود و خروج کالاها از سامانه انبارداری
- دسترسی سریعتر به کالاها به دلیل چیدمان بهینه و مناسب انبار
- مشخص شدن بهترین مکان برای نگهداری کالاهای با شرایط خاص از قبیل تاریخ انقضا و غیره
- حذف کاغذ و کاغذبازی در سامانه انبارداری
- افزایش امنیت انبار با خودکارسازی فرایندها
- تسهیل روند تجزیه و تحلیل دادهها و گزارشگیری