abrano+

سامانه مودیان، از ثبت‌نام تا جریمه

سامانه مودیان
زمان مطالعه: 7 دقیقه

در سال‌های اخیر دولت و سازمان امور مالیات مشکلات متعددی را در زمینه دریافت مالیات را تجربه کردند و در پی ایجاد زیرساخت مناسب برای حل این مشکل بودند. سامانه مودیان مالیاتی، راهکاری برای جمع‌آوری و یکپارچه‌سازی اطلاعات مربوط به مودیان با هدف مقابله با فرار مالیاتی و همچنین افزایش درآمدهای مالیاتی راه‌اندازی شده است.

سامانه مودیان مالیاتی

سامانه مودیان مالیاتی tp.tax.gov.ir، عنوان سامانه ای است که برای اولین مرتبه، در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مورد تصریح قانون گذار قرار گرفت. اگرچه این قانون، در سال ۱۳۹۸ به تصویب قانون گذار رسید، اما تا سال ۱۴۰۱ معرفی و اجرا نگردید. طبق این قانون، هر فرد مشمول مالیات موظف است برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی اقدام کند.

در واقع این سامانه در جمع‌آوری مالیات‌ها و بدهی‌های مالیاتی از طریق اینترنت، به دولت کمک می‌کند تا از فرآیند ساده‌تر و ایمن‌تری برخوردار شوند. همچنین این سامانه آنلاین به کاربران امکان می‌دهد تا از طریق اینترنت مالیات خود را پرداخت کنند و به هر مودی مالیاتی یک کار پوشه اختصاص داده می‌شود که این کارپوشه راه ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی است.

براساس متن بند ج ماده ۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان: «کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل‌های ۴ و ۵ باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم مصوب ۱۲/۰۳/۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده می‌شود، مراد اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد»

به بیان ساده‌تر اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه مؤدیان شامل دو دسته می‌شوند: مشاغل و شرکت‌ها. مشاغل به همه اشخاصی گفته می‌شود که صاحب کسب‌وکار هستند و با نام خودشان فعالیت می‌کنند و شرکت یا مؤسسه‌ای ثبت نکرده‌اند. دسته دوم یا همان شرکت‌های مشمول اجرای قانون سامانه مؤدیان شامل تمامی اشخاص حقوقی می‌شود که شرکت یا مؤسسه‌ای را ثبت و کد اقتصادی یا شناسه ملی دریافت کرده‌اند. بنابراین همه اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول قانون سامانه مؤدیان می‌شوند.

مزایای سامانه مودیان مالیاتی

  1. امکان پاسخگویی به استعلام های الکترونیکی در خصوص اعتبار سنجی مودیان و اخذ و ارائه استعلام های لازم به دستگاه های اجرایی را از طریق بسترهای یکپارچه دولت را فراهم آورد.
  2. قابلیت فراخوان و تبادل اطلاعات را از طریق مرکز ملی تبادلات اطلاعات
  3. دارای حافظه مالیاتی و مجهز به نرم افزارهای نرم افزاری وسخت افزاری است مبادرت به صدور صورتحساب مالیاتی
  4. سرعت و دقت در ارائه اطلاعات مالی و مالیات با توجه به آنلاین بودن این سامانه
  5. کاهش هزینه‌های مربوط به ارسال مکاتبات، حضور در دفاتر مالیاتی و غیره
  6. قابل دسترس بودن مشخصات شهروندان به همراه اطلاعات مالی آن‌ها

مراحل ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی

برای ثبت نام در سامانه مودیان لازم است که کاربران مراحل زیر را طی کنند:
  1. ثبت‌نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
برای ثبت نام سامانه مؤدیان ابتدا باید در نظام مالیاتی ثبت نام کنید و پرونده مالیاتی تشکیل بدهید. در صورتی که پرونده مالیاتی خود را در سامانه ملی خدمات مالیاتی تشکیل نداده‌اید، باید برای ثبت نام به سایت www. my.tax.gov.ir مراجعه کنید. ثبت نام سامانه مودیان مالیاتی

در صورتیکه قبلا ثبت‌نام کرده اید، باید در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به همان نشانی اینترنتی www. my.tax.gov.ir مراجعه کرده و وارد پروفایل خود شوید.

در این مرحله در داشبورد مالیاتی خود با کلیک بر روی دکمه “عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه”، کارپوشه مالیاتی خود را در سامانه مودیان فعال کنید. در این مرحله نام کاربری و رمز ورود به سامانه مودیان مالیاتی برای شما ارسال می شود.

در مرحله بعد با مراجعه به صفحه ورودی سامانه مودیان مالیاتی به آدرس اینترنتی www. tp.tax.gov.ir و وارد کردن نام کاربری و رمز عبوری که در مرحله قبل برای شما ارسال شده است، وارد کارپوشه سامانه مودیان خود می شوید.

کارپوشه-سامانه-مودیان

در ادامه برای تکمیل ثبت‌نام و عضویت در سامانه مودیان، باید مراحل زیر را طی نمایید:

برای ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان به دو روش می‌توان عمل کرد:
  • ۱٫ توسط خود شخص انجام می شود
  • ۲٫ توسط شرکت معتمد

زیرا اگر قرار است ارسال صورت‌حساب‌ها توسط شرکت معتمد و با کلید ایشان انجام شود نیازی به مراحل مرتبط با دریافت گواهی الکترونیکی (امضای الکترونیک یا مهر سازمانی) و در نهایت کلید عمومی نخواهید داشت. در غیراینصورت چنانچه، مودی خواستار داشتن کلید عمومی خودش باشد می‌بایست مراحل زیر را طی کند.

دریافت گواهی امضای الکترونیک و کلید عمومی

برای دریافت گواهی امضای الکترونیک باید ابتدا وارد سایت www.gica.ir بشوید. پس از ورود به این سایت بر روی “درخواست صدور گواهی امضای الکترونیک” کلیک کنید و مراحل ثبت‌نام و احراز هویت را طی کنید. نهایتاً در این سایت یک کد رهگیری به شما داده می‌شود که باید با در دست داشتن این کد به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه و توکن امضای الکترونیک که برای استخراج کلید عمومی سامانه مؤدیان استفاده می‌شود را دریافت کنید تا بتوانید از طریق این کلید شناسه یکتای حافظه مالیاتی خودتان را دریافت کنید. دریافت گواهی امضای الکترونیک و کلید عمومی

دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی

سازمان امور مالیاتی برای همه کسانی که پرونده مالیاتی دارند، کارپوشه مؤدیان را ایجاد کرده است. شما با ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی www.my.tax.gov.ir می‌توانید به این کارپوشه وارد شوید. در این کارپوشه با کلیک بر روی گزینه “شناسه های یکتا حافظه مالیاتی” در سمت راست صفحه، امکان بارگذاری فایل کلید عمومی و دریافت به وجود می آید. دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی

دریافت شناسه کالاها و خدمات

شناسه کالا و خدمات به دو دسته‌ی عمومی و خصوصی تقسیم می‌شوند. طبق اعلام سازمان امور مالیاتی فعلا الزامی برای ارسال شناسه خصوصی وجود ندارد و مؤدیان مالیاتی باید فقط از شناسه عمومی کالا استفاده کنند. شناسه عمومی کالا ها و خدمات شامل لیستی از تمام کالاها و خدمات و شناسه مربوط به آنها می‌شود. برای بررسی ثبت شناسه عمومی کالا و خدمات به نشانی www.stuffid.tax.gov.ir مراجعه و شناسه کالا و خدمات خودتان را دریافت کنید. در صورتی که شناسه کالا و خدمات شما در این سایت وجود نداشت باید به سامانه جامع تجارت به نشانی www.ntsw.ir رجوع کنید. دریافت شناسه خدمات سامانه مودیان

شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟

شناسه یکتای حافظه مالیاتی کد ۶ رقمی است که به هر مودی اختصاص داده می‌شود. این عدد ثابت که سازمان امور مالیاتی آن را صادر می‌کند، شامل ترکیبی از حروف انگلیسی و اعدا است که در ابتدای شماره تمام صورت‌حساب‌های الکترونیکی برای ارسال به سامانه مودیان درج می‌شود.

امضای الکترونیک چیست؟

در سال‌های اخیر برای جلوگیری از جعل هویت و اسناد، امضای الکترونیک در حکم کارت ملی، شناسنامه یا هر سند هویتی دیگر عمل کرده است. امضای الکترونیکی گواهی برای صحت هر قرارداد است، قابل‌انکار نیست و به اسناد اعتبار می‌بخشد. امنیت و دقت بیشتر، کاهش هزینه و زمان و افزایش سرعت و کارایی از مزایای استفاده از امضای الکترونیکی است.

جرائم سامانه مودیان مالیاتی

سازمان امور مالیاتی، جرائم بسیار سنگینی را برای مؤدیانی که این قانون را رعایت نمی‌کنند در نظر گرفته است تا از اجرای این قانون اطمینان حاصل کند. عدم عضویت در سامانه مؤدیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی دیگران برای خود، استفاده از حافظه مالیاتی خود برای دیگران، عدم اعلام شماره‌حساب‌های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی را با آن‌ها انجام می‌دهد هرکدام شامل جریمه به مبلغ ۱۰% مبلغ فروشی که انجام داده‌اند یا ۲۰ میلیون ریال (هر کدام که بیشتر باشد)، خواهد بود.

همچنین در ماده دیگری از این قوانین ذکر شده که هر شخصی که به قصد تقلب یا اخلال در نظام مالیاتی کشور، اقدام به تولید، عرضه یا استفاده از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری و پایانه های فروشگاهی معیوب یا تجهیزات معیوب کننده کند، یا پایانه فروشگاهی خود یا دیگران را تخریب کند، علاوه بر جبران ضرر و زیان، حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، محکوم می شود. موارد عنوان شده تنها بخشی از این جرائم‌اند، توصیه می‌شود فهرست کامل قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را جهت دسترسی به اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.

نرم افزار مدیریت فروشگاهی
ارتباط با سامانه مودیان مالیاتی از طریق نرم افزار فروشگاهی سبز

امکان ارتباط با سامانه مودیان و ارسال مستقیم صورتحساب الکترونیکی بصورت مستقیم از نرم‌افزار فروشگاهی سبز فراهم شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا کلیک کنید.

درخواست دمو

اتصال نرم‌افزار سبز به سامانه مودیان

راهکار نرم‌افزار فروشگاهی سبز قابلیت اتصال مستقیم به سامانه مودیان برای ارسال صورت‌حساب الکترونیکی را دارد. اتصال نرم‌افزار سبز به سامانه مودیان امکاناتی را برای مودیان فراهم می‌کند که علاوه بر افزایش دقت و سرعت، در هزینه و زمان نیز صرفه‌جویی می‌کند.

در نرم‌افزار سبز، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان مالیاتی، توسط خود مودی و یا با استفاده از شرکت معتمد امکانپذیر است.

برای ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط مودی، از منوی زیر در نرم‌افزار سبز می‌توانید استفاده کنید.

نرم-افزار-اتصال-به-سامانه-مودیان همچنین در صورت نیاز امکان استعلام برای بررسی مجدد صورتحساب‌های ارسال شده نیز وجود دارد. نرم-افزار-اتصال-به-سامانه-مودیان برای ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد، از منوی زیر در نرم‌افزار سبز می‌توانید استفاده کنید. در این قسمت می‌توانید اطلاعات ارسالی را آماده‌سازی و به سهولت ارسال کنید، همچنین می‌توانید نتیجه‌ی عملیات انجام شده را با کلیک پیگیری و یا ذخیره نمایید.

نرم افزار اتصال به سامانه مودیان توجه داشته باشید که روند فوق در هر دو حالت، نه‌تنها برای اسناد فروش بلکه برای اسناد برگشت از فروش نیز قابل اجرا است.
شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان سبزافزار تماس حاصل فرمایید.

منابع

سازمان امور مالیاتی
دینا
نرم افزار صندوق فروشگاهی
اگر دارای کسب‌وکار فروشگاهی هستید، میتوانید اطلاعات جامعی راجع به صندوق فروش کسب کنید نرم افزار صندوق فروش

دیدگاه ها

دیدگاه خود را ارسال کنید :

مطالب مرتبط
آخرین مطالب
تلگرام سبزافزار
تمامی حقوق این سایت متعلق به شرکت سبزافزار آریا است.